Vernieuwd ‘Da Vinci’-verhaal start volgend schooljaar (Koekelare) | Het Nieuwsblad

2022-05-28 02:35:39 By : Mr. David xu

Directie wil de komende schooljaren werk maken van een breed studieaanbod.

Je hebt wellicht al vernomen dat vanaf volgend schooljaar (1 september 2012) het Atlas Atheneum in Gistel en het Da Vinci Atheneum in Koekelare, nauwer gaan samen werken en een andere structuur zullen krijgen. Dit heeft als gevolg dat het studieaanbod op de campus in Koekelare zal inkrimpen, maar de school wil de A-stroom in de eerste graad opnieuw lanceren als brugproject met de laatste graad van de basisschool De Lettertuin. Dat moet op termijn leiden tot een stijgend aantal leerlingen op beide campussen waar kwalitatief, hoogstaand onderwijs zal kunnen aangeboden worden.

Onlangs werd op niveau van het bestuur van de scholengroep beslist wat het studieaanbod zal zijn in beide scholen vanaf het komende schooljaar. De samenwerking heeft op korte termijn vooral gevolgen voor het Da Vinci Atheneum in Koekelare.

Het studieaanbod in de campus Gistel blijft behouden als voorheen. De kans zit er zelfs dik in dat er een tweede graad (3e en 4e leerjaar) TSO houttechnieken wordt opgestart. Dit is een praktisch - technische opleiding, waarin leerlingen verschillende houtsoorten en – constructies leert kennen. Daarnaast krijgen ze ook onderricht op het vlak van technisch tekenen en meten; en krijgen ze uitgebreid de kans om alles in de praktijk uit te voeren.

In de tweede en de derde graad (3e t.e.m. 6e leerjaar) blijven de vier grote opleidingstrajecten behouden. Het traject rond “Elektriciteit” garandeert de kinderen een zeer praktijkgerichte opleiding in een volledig vernieuwd elektriciteitsatelier. Het traject rond “Houtbewerking” zal een hypermoderne scholing verschaffen, mede door de gloednieuwe houtafdeling met o.a. een CNC- machine en spuitcabine. Op die manier worden de leerlingen klaargestoomd tot steengoede houtbewerkers, klaar voor het bedrijfsleven.

Het traject rond “Voeding en Verzorging” staat in voor het opleiden van jongeren tot sociale, zorgzame mensen, met gegarandeerde jobopportuniteiten tot gevolg, gezien de zorgsector smeekt om gedreven medewerkers. Tot slot voorziet het traject “L.O.-Sport” in een volwaardige sportopleiding, waarmee de leerlingen na de zesdes zelfs hogere studies L.O., kinesitherapie en andere opleidingen in de sport- en recreatiesector kunt aanvatten.

Campus Koekelare met beperkter studieaanbod

In het Da Vinci Atheneum – campus Koekelare – zal er vanaf volgend schooljaar een beperkter studieaanbod worden aangeboden. ‘Het beperken van het studieaanbod op de campus Koekelare houdt in dat de betrokken leerlingen en hun ouders door de scholen zullen begeleid en ondersteund worden om te zoeken naar een mogelijke oplossing i.s.m. de cel studiekeuzebegeleiding van het CLB. Het is onze verantwoordelijkheid om een zo goed mogelijke oplossing voor die leerlingen uit te dokteren en wij willen alvast een aantal mogelijke pistes aanbieden’, zegt directeur Benny Van Troeye die sinds één januari als directeur van het Da Vinci Atheneum werd aangesteld.

‘De richtingen hout, houtbewerking en elektriciteit verhuizen naar het Atlas Atheneum te Gistel. Voor deze leerlingen zijn er nog dit schooljaar in de komende maanden een aantal lesdagen voorzien op de campus te Gistel. Hiervoor zullen wij intern vervoer regelen. Op deze manier kunnen de leerlingen al vrij snel kennismaken met de campus en de praktijklokalen van het Atlas Atheneum’, vervolgt directeur Benny Van Troeye.

‘De leerlingen die verder willen doen in de afdelingen rond Mechanica, zullen we doorverwijzen binnen de “Scholengroep-aan-Zee” naar HoTech (www.hotech-instituut.be ) waar basismechanica - auto - (2de graad BS0) en auto in de derde graad BSO wordt aangeboden. Ook het aanbod van het Maritiem Instituut (www.maritiemonderwijs.be ) te Oostende behoort tot de mogelijkheden.’

‘De leerlingen in de tweede graad die hun ASO willen verder zetten kunnen hiervoor terecht in KA Oostende - Stene (www.pegasusoostende.be ) of in het Atheneum Centrum, Oostende (www.ka1centrumoostende.be ).’

‘Alle betrokken partijen zijn er van overtuigd dat deze noodzakelijke operatie op termijn zal resulteren in een stijgend aantal leerlingen op beide campussen waar kwalitatief, hoogstaand onderwijs zal kunnen aangeboden worden’, onderstreept directeur Van Troeye tot slot.

Toekomst gericht werk maken van breed studieaanbod

Maar is er dan geen enkele beduidende rol meer weggelegd voor het eens zo bloeiende Da Vinci Atheneum – voorheen KTA Koekelare – zo vroegen we aan de Koekelaarse directeur.

‘Toch wel’, stelt de directeur. ‘Ons vernieuwd “Da Vinci”-verhaal begint volgend schooljaar. We willen de school een nieuw elan geven door de A-stroom in de eerste graad opnieuw te lanceren als brugproject met de laatste graad van de basisschool De Lettertuin’, legt de kersverse nieuwe directeur uit. ‘Een aantal diverse maatregelen om een vlotte doorstroom en overgang naar het eerste jaar middelbaar mogelijk te maken, zijn nu reeds uitgewerkt. Ik denk daarbij onmiddellijk aan o.a. gebruik van lokalen door de basisschool in de middenschool, uitwisselingsmomenten voor de leerkrachten en de leerlingen en boeken en werkschriften in secundaire afstemmen op die van het basisonderwijs.’

‘We zullen de komende schooljaren in Koekelare aldus werk maken van een breed studieaanbod op campusniveau. We beginnen alvast met de verdere uitbouw van een sterke eerste graad A-stroom, een projectgerichte B-stroom en vanaf de tweede graad houden we het breed met een aanbod in TSO en BSO. Voor leerlingen die nu in september starten in de eerste graad wensen wij een vervolg in de tweede en derde graad aan te bieden’, zegt directeur Benny Van Troeye overtuigend.

‘Onze afdelingen Verzorging - Voeding, Handel en Boekhouden - Informatica willen wij blijven uitbouwen tot studierichtingen waarin wordt gestreefd naar een krachtige leeromgeving die nauw aansluit met de realiteit op de werkvloer. De sleutel tot succes ligt daarbij op competentiegericht onderwijs’, besluit directeur Van Troeye.

Studieaanbod Da Vinci schooljaar 2012-2013

In onderstaande tabel vind je de studiemogelijkheden terug die vanaf komend schooljaar 2012 – 2013, aangeboden worden in het Da Vinci Atheneum:

1A Latijn en Wetenschappelijk werk en economie1B Aanpassingsklas2A Latijn, Moderne wetenschappen en Handel2B Kantoor - Verkoop, Verzorging - Voeding en Hout - MetaalTSO 3 en 4 : HandelTSO 5 en 6 : Boekhouden - informaticaBSO 3 en 4 : Verzorging en voedingBSO 5 en 6 : Verzorging

Wens je meer nformatie wat betreft de studiemogelijkheden van je kinderen in heet Da Vinci Atheneum, wend je dan tot directeur Benny Van Troeye. Je kunt hem bereiken op het nummer 051 59 12 10, per fax op 051 59 12 24 of per mail: directeur@davinci-atheneum.be . De school heeft ook een eigen website www.davinci-atheneum.be .

Wil jij toegang tot alle artikels van Het Nieuwsblad? Duik in onze plusartikels en lees er elke maand 3 naar keuze gratis.

Dit en volgend weekend opent Natuurpunt natuurdomein De Swal. Meteen viert Natuurpunt zijn twintigste verjaardag.

In feestzaal De Kroon in Diksmuide vierde Gastronomie Veurne-Ambacht zaterdagavond zijn zestigste verjaardag met alle chefs die dit seizoen het beste van zichzelf hebben gegeven. Een honderdtal …

De kinderen van de Junior Techniek Academie hebben hun diploma ontvangen.

Op zaterdag 14 mei van 14 uur tot 01 uur is er de achtste editie van het bierfestival in de het ontmoetingscentrum De Balluchon. Dit is een proeffestival, de nadruk ligt dus op degusteren en proeven.

Hij had het nooit meer gedacht, maar het is dan toch gebeurd. Anderhalf jaar nadat de Siberische oehoe Iggy ontsnapte uit zijn verblijf bij Dylan Bogaert (29) in Diksmuide is de vogel terug bij …

Frans Vermeersch (Open VLD) en Noël Vandecasteele (Open VLD) krijgen de titel van eremandataris van de gemeente Koekelare.

Mireille Decommere, Dorine Janssens en Christa Demeyere gaan met pensioen. De drie dames hebben vele tientallen jaren gewerkt in het Gemeenschapsonderwijs Atheneum en De Lettertuin.

De adviesraad voor land- en tuinbouw, kortweg landbouwraad, heeft een nieuw bestuur.

In de Abdijstraat in het centrum van Ichtegem werd woensdagavond even voor 18 uur een jongeman betrapt achter het stuur.

De brandweer van Koekelare heeft woensdagavond samen met enkele buurtbewoners en de politie een tijdlang jacht gemaakt op een ontsnapt hangbuikvarken. Dat kon uiteindelijk gevangen worden in …

De 72-jarige voormalige huisarts Etienne Beernaert uit Koekelare, die al jaren in het vizier van het gerecht zit, moet twee maanden langer in de cel blijven. Dat besliste de raadkamer van Ieper. …

Er zijn recent geen nieuwe overlijdens toegevoegd.

Staat uw dierbare niet op inmemoriam.be? Vanaf €10,- opent u een register!